lauantai 4. lokakuuta 2014

Vaahtokarkkeja

Vaahtokarkkien tekeminen ei ole ollenkaan vaikeaa, jos talosta löytyy digitaalinen lämpömittari. Lisäksi makua ja värejä voi vaihdella mieleisekseen. Näissä vaahtokarkeissa on hento mustikan maku. Alkuperäinen ohje on Maku-lehdestä, jota on tuunattu nesteen osalta.



3 rkl liivatejauhetta
1 dl vettä
5 dl sokeria
1 1/2 dl vaaleaa siirappia
1 vaniljatanko
4 rkl mustikkamehutiivistettä/vettä
ripaus suolaa

vuokaan ja pyörittelyyn:
3 rkl tomusokeria
3 rkl maissitärkkelystä

Sekoita vesi liivatejauheen joukkoon suuressa kulhossa. Anna turvota 10 minuuttia. 

Sekoita odotellessa pienessä kulhossa tomusokeri ja maissitärkkelys. Siivilöi osa seoksesta laidallisen voin 25 x 25 cm vuuan pohjalle. 

Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, halkaistu vaniljatanko ja mustikkamehu. Keitä sekoittamatta kunnes lämpötila on 117 astetta. (Lämpötilan tarkkailuun tarvitset digitaalisen lämpömittarin.) Varo mittaamasta lämpötilaa kattilan pohjasta. Nosta kattila pois liedeltä ja poista vaniljatanko. Keitettyyn seokseen voi halutessaan lisätä nestemäistä elintarvikeväriä muutaman tipan. 

Kaada kuuma seos varovasti turvonneen liivatteen joukkoon, sähkövatkaimella sekoittaen. Kun liivate on liuennut, jatka vaahdottamista vielä noin 7 minuuttia. Valmis massa on noin kolminkertaistunut ja kiiltävän tahmeaa. 

Kaada ja kaavi massa vuokaan tomusokeripedille. Pintaa voi siloitella esimerkiksi veteen kastetulla lusikalla. Siivilöi pinnalle loput maissitärkkelys-tomusokerit. Anna hyytyä huoneenlämmössä 4 tuntia.

Leikkaa hyytynyt levy sopiviksi annospaloiksi ja kierittele palat vuuan tomusokeriseoksessa.

Vaahtikset säilyvät tiiviisti suljetussa rasiassa herkullisina viikon verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti