keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Työtasojen kasvojenkohotus - hionta & öljyäminen

Uudelleen hiotut ja öljyllä käsitellyt massiivipuutasot ovat kuin uudet!


Keittiön työtasot ovat massiivipyökkiä ja olivat vuosien kuluessa pinttyneet likaisiksi ja tahraisiksi. Tasoja oli käsitelty säännöllisesti parafiiniöljyllä, joka oli talon rakennusaikaan suositeltu tapa suojata ja huoltaa puisia työtasoja.


Pari vuotta sitten puhdistin tasot voimakkaalla, puulle tarkoitetulla puhdistusaineella ja vedin pintaan valkoisen puuvahan. Öljy oli kuitenkin niin syvällä puussa, että vaha ei tarttunut kunnolla pintaan vaan irtosi helposti esimerkiksi pyyhkiessä. Vasemmalla olevasta kuvasta näkyy ruma lohkeillut vahapinta. Oli selvää, että työtasot tarvitsi hioa ja käsitellä uudelleen.

Hiominen hirvitti etukäteen. Olisiko urakka työläs ja kuinka hirveä pöly siitä leviäisi? Ei auttanut muu kuin ottaa selvää.

                           
Vedin hengityssuojaimen kasvoille ja aloin huristella tasoja epäkeskohiomakoneella. Karkeus 120 osoittautui sopivaksi. Puutasoa on keittiössämme monta metriä, mutta kohtuullisen nopeasti hiotun pinnan alta tuli esiin puhdasta ja mielettömän kaunista puupintaa.

Seuraavaksi imuroin puhdistetut tasot pahimmasta pölystä ja pyyhin nihkeällä huolellisesti useaan kertaan.

Markkinoille on tullut useita öljyjä ja vahoja, jotka sopivat keittiön työtasoille. Näistä päädyin Osmo Color Top Oil:iin. Öljy antaisi tasoille himmeän matan pinnan, en halunnut pinnasta kiiltävää. Top Oil:ia oli saatavana myös hennon valkoisena.

Tuotteen luvattiin sopivan myös ennen öljyllä käsiteltyihin tasoihin, joten toivoin etteivät mahdolliset syvälle imeytyneet parafiiniöljyjäämät tuottaisi ongelmia.

Ensimmäisen kerroksen vedin pienellä telalla ja lopuksi liika öljy pyyhittiin pois nukkaamattomalla liinalla. Toinen käsittely voitiin tehdä seuraavana päivänä. Tällä kertaa käytin leveää ja, ohjeista poiketen, melko pehmeää luonnonkuitusivellintä. Sivellin osoittautui miellyttävämmäksi työvälineeksi kuin tela. Jälleen lopuksi imeytymätön öljy pyyhkäistiin pois tasoilta.

Työohjeissa kerrottiin tasojen vaativan 1-4 käsittelykertaa. Toisen kerroksen kuivuttua testasin tasoa ripauttamalla muutaman vesipisaran pinnalle. Öljyn ansiosta vesi jäi helmeilemään tasolle, eikä imeytynyt puuhun. Totesin, ettei useampaa käsittelykertaa tarvittaisi. Huoltoöljyäminen toteutettaisiin tarvittaessa värittömällä versiolla. Toivottavasti työtasoilla voisi taas kokata ja leipoa huoletta monta vuotta.


1 kommentti:

  1. Todella hienolta näyttää, kyllä kannatti hioa ja öljytä uudelleen.

    VastaaPoista