tiistai 13. tammikuuta 2015

Nokkossämpylät



Salaattipäivänä pöytään on ihana nostaa uunituoreita sämpylöitä. Vielä parempi on jos taikinaan saa sujautettua terveellisiä raaka-aineita. Näissä sämpylöissä on nokkosta, pellavan- ja auringonkukansiemeniä, leseitä sekä spelttijauhoja. Juuren ansiosta sämpylät syntyvät joutuisasti.


Taikinan juuri:

5 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 pss kuivahiivaa
1 1/2 rkl nokkosjauhetta
5 1/2 dl vettä

Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita puuhaarukalla. Lisää noin 42 asteinen vesi. Peitä liinalla ja anna tekeytyä 10 minuuttia, kunnes juuri kuplii.

1 1/2 tl (ruusu)suolaa
1 dl leseseosta
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
2 dl spelttijauhoja
3 - 4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruokaöljyä

Lisää suola, leseet, siemenet ja lopuksi hiljalleen vehnäjauhoja. Vaivaa kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää loppuvaiheessa öljy. Leivo taikinasta heti 20 sämpylää ja kohota pellillä 20 - 40 minuuttia. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Nauti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti