torstai 27. elokuuta 2015

Rallimestarin (tallimestarin) kiisseliKarviaisista ja kuivatetusta ruisleivästä syntyy maukas tallimestarin kiisseli, joka on yllättävän monelle aivan tuntematon herkku. Tätä kiisseliä olen rakastanut lapsesta asti ja omat pojat nimesivät jälkkärin pieninä rallimestarin kiisseliksi. Automiehiä kun ovat.


Kiisselin valmistus kannattaa aloittaa ottamalla ruileipäviipaleet kuivumaan. Itse kuivattelin noin kolme leipää/ kuusi viipaletta irralleen halkaistuina ensin tarjottimella ja lopuksi heitin viipaleet sammutettuun uuniin jälkilämpöön ritilälle. Uunin luukun jätin rakoselleen paistinlastan avulla. Korpuiksi kuivahtaneet leivät jauhetaan muruksi joko morttelissa tai tehosekoittimessa. 

Kiisseli:

1/2 l karviaisia
1 l vettä
2 dl sokeria 

Mittaa karviaiset ja vesi kattilaan. Keitä kunnes marjat rikkoontuvat ja luovuttavat liemeen herkullisen makunsa. Siivilöi mehu, lisää sokeri ja lämmitä kattilassa uudelleen kiehuvaksi. 

4 rkl perunajauhoja
1/2 dl kylmää vettä
1 tl vaniljasokeria

Ota kattila liedeltä, kun mehu kiehuu. Sekoita perunajauhot veteen ja sekoita tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen mehuun. Laita takaisin liedelle ja anna pulpahtaa pari kertaa. Ota jäähtymään ja mausta vaniljasokerilla.

Ruisleipämuru:

pari ruokalusikallista voita
1/2 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta 

Kuumenna rasva pannussa lisää ruisleipämuru ja paahda kevyesti. Mausta seos sokerilla ja kaakaolla. 
Laita tarjoilukulhoon tai annoskulhoihin ensin karviaiskiisseliä ja sitten ruismurua. Peitä muru kiisselillä ja ripottele pinnalle loput murut.

Jotkut viimeistelevät annoksen kermavaahtokiehkuralla, itse en sitä kaipaa. Kiisseli on hyvää sellaisenaan. Totuuden nimissä on kerrottava, että mieheni ei ymmärrä tämän herkun päälle lainkaan. Kiisseli jakaa siis mielipiteitä. Mutta jäähän sitä sitten enemmän meille, jotka sitä arvostamme! ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti