perjantai 18. syyskuuta 2015

Viiniä ja leipää juuresta


Jonkin aikaa sitten ostin Ria Nymanin kirjoittaman Yövieras-kirjan. Ehdottomasti tyylikkäin, inspiroivin ja mielenkiintoisin ruokakirja, minkä olen käsiini saanut. Juha (Julle) Salmisen kirjassa jakama intohimo leipään sekä juuren kasvatusohje saivat minut kokeilemaan juuren kasvattamista alusta asti. 

Niinpä hankin noin litran vetoisen lasipurkin, pesin ja keittelin sen puhtaaksi ja aloitin juuren kasvattamisen: 1 dl huoneenlämpöistä vettä ja 1/2 dl ruis- ja vehnäjauhoja. Juuri jätettiin huoneenlämpöön kansi hieman raollaan. Kolmena seuraavana päivänä juurta ruokittiin samoilla aineksilla ja sekoitettiin hyvin haarukalla. 


Neljäntenä päivänä neljä tuntia ruokkimisen jälkeen juuri kupli mukavasti ja oli aika ryhtyä leipomaan. Jullen leipäohje oli lähes taidetta; taikinaa venyteltiin, taiteltiin, kohotettiin ja annettiin tekeytyä jääkaapissa vuorokausi ja taas jatkettiin. Odotukset valmiista leivästä olivat kovat, mutta jotain oli mennyt pieleen. Villihiiva ei ollut tarpeeksi ärhäkkää, eivätkä leivät olleet nousseet toivotusti. Maku oli hyvä, mutta tiivis ja painava koostumus pettymys.

Laitoin juuren kuitenkin talteen jääkaappiin, kuten kirjassa neuvottiin. Jatkossa juurta täytyisi ruokkia kerran viikossa. Seuraavalla viikolla päädyin huijaamaan hieman, käytin taikinaan tuorehiivaa ja yksinkertaisempaa reseptiä. Leivät kohosivat palahiivan ansiosta upeasti ja juuri antoi niille makua.

Juureen leivotut patongit:

1 dl leipäjuurta
50 g hiivaa
6 dl vettä
2 tl (ruusu)suolaa
1 dl kauraleseitä
1 dl spelttijauhoja
vehnäjauhoja 

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää juuri.

Sekoita mukaan loput aineet ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Lisää vehnäjauhoja kunnes taikina on sopivan kimmoisaa, mutta pehmeää. Kohota kaksinkertaiseksi. (noin 45 min.)

Vaivaa leivonta-alustalla hellästi kuplat pois ja taikina kolmeen osaan. Muotoile patongeiksi ja jätä leivät kohoamaan pellille liinan alle noin puoleksi tunniksi. Vedä viillot patonkeihin terävällä veitsellä ja ripottele pinnalle hieman jauhoja. Nosta paistumaan uuniin 250 asteeseen noin 15 minuutiksi.  


Itse syön mieluimmin patongin tomaattien ja oliiviöljytilkan kanssa johon ripautan hyppysellisen ruususuolaa, hitusen mustapippuria ja kuivattua timjamia. 

Meillä teinit rakastavat maustettuja patonkeja. Patonkitaikina kaulitaan levyksi ja väliin sivellään pehmeää voita, johon on sekoitettu valkosipulisilppua, suolaa, oreganoa ja basilikaa. Kääritään rullalle ja paistetaan kuten edellä.


Varmasti jonain päivänä yritän leivän leipomista pelkällä juuren omalla villihiivalla. Epäonnistuminen jäi sen verran harmittamaan. Juuri saa leivän maistumaan todella hyvältä.





tiistai 1. syyskuuta 2015

Kakku prinsessalle


Ystäväni suloinen pieni tyttö vietti prinsessasynttäreitä ja minä sain heidän hovileipurinaan tehdä juhliin kakun. Koska itselläni on kolme poikaa, nämä tyttömäiset jutut ovat minusta hurjan kivoja tehdä. 

Tiaran pursotin pikeeristä leivinpaperin päälle. Muottina käytin halkaistua muovista hillopurkkia. Mallin piirsin suoraan purkkiin tussilla. Koristelin tiaran sokerihelmillä. Pallokakun täytteenä on vaaleanpunainen mansikka-rahkatäyte. Kuorrute on Satin Ice -sokerimassaa, joka on mielestäni kaikkein miellyttävintä käsitellä.

Toivottavasti pikku-prinsessalla oli oikein satumaisen hauskat ja kuninkaalliset juhlat!



torstai 27. elokuuta 2015

Rallimestarin (tallimestarin) kiisseli



Karviaisista ja kuivatetusta ruisleivästä syntyy maukas tallimestarin kiisseli, joka on yllättävän monelle aivan tuntematon herkku. Tätä kiisseliä olen rakastanut lapsesta asti ja omat pojat nimesivät jälkkärin pieninä rallimestarin kiisseliksi. Automiehiä kun ovat.


Kiisselin valmistus kannattaa aloittaa ottamalla ruileipäviipaleet kuivumaan. Itse kuivattelin noin kolme leipää/ kuusi viipaletta irralleen halkaistuina ensin tarjottimella ja lopuksi heitin viipaleet sammutettuun uuniin jälkilämpöön ritilälle. Uunin luukun jätin rakoselleen paistinlastan avulla. Korpuiksi kuivahtaneet leivät jauhetaan muruksi joko morttelissa tai tehosekoittimessa. 

Kiisseli:

1/2 l karviaisia
1 l vettä
2 dl sokeria 

Mittaa karviaiset ja vesi kattilaan. Keitä kunnes marjat rikkoontuvat ja luovuttavat liemeen herkullisen makunsa. Siivilöi mehu, lisää sokeri ja lämmitä kattilassa uudelleen kiehuvaksi. 

4 rkl perunajauhoja
1/2 dl kylmää vettä
1 tl vaniljasokeria

Ota kattila liedeltä, kun mehu kiehuu. Sekoita perunajauhot veteen ja sekoita tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen mehuun. Laita takaisin liedelle ja anna pulpahtaa pari kertaa. Ota jäähtymään ja mausta vaniljasokerilla.

Ruisleipämuru:

pari ruokalusikallista voita
1/2 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta 

Kuumenna rasva pannussa lisää ruisleipämuru ja paahda kevyesti. Mausta seos sokerilla ja kaakaolla. 
Laita tarjoilukulhoon tai annoskulhoihin ensin karviaiskiisseliä ja sitten ruismurua. Peitä muru kiisselillä ja ripottele pinnalle loput murut.

Jotkut viimeistelevät annoksen kermavaahtokiehkuralla, itse en sitä kaipaa. Kiisseli on hyvää sellaisenaan. Totuuden nimissä on kerrottava, että mieheni ei ymmärrä tämän herkun päälle lainkaan. Kiisseli jakaa siis mielipiteitä. Mutta jäähän sitä sitten enemmän meille, jotka sitä arvostamme! ;)




torstai 20. elokuuta 2015

Uskomattoman herkulliset Omenapullat


Mikään ei ole parempaa kuin tuore pulla, paitsi ehkä mehevä omenapiirakka makealla muruseoksella. Tämä pulla yhdistää nämä kaksi herkkuleivonnaista. Omenat muruineen lepäilevät vielä pehmeän vaniljakreemipatjan päällä. Idea ei ole omani, vaan muuntelin Kermaruusun ohjetta. Vaiheita on muutama, mutta voin taata teille, että pullat ovat kaiken vaivan arvoisia! 


Valmista ensin omenatäyte:

1. Pilko neljä omenaa pieniksi kuutioiksi.

2. Laita kattilaan 

omenat, 
3 rkl sokeria,
3 rkl fariinisokeria,
2 tl kanelia ja
1/2 dl vettä

3. Keittele hiljalleen 10 - 15 minuuttia, kunnes omenanpalat pehmenevät.

4. Valuta omenanpalat.

Sitten pullataikina:

juuri:

1/2 l maitoa
2 pss kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria

1. Sekoita kuivahiiva ja sokeri jauhoihin.

2. Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi. (42 astetta)

3. Sekoita puuhaarukalla jauhoseos maitoon. 

4. Anna juuren tekeytyä 15 minuuttia.

Juuren tekeytyessä sekoita vaniljakreemitäyte valmistajan ohjeen mukaan. Valmista kreemiä tulisi olla noin 4 dl. Käyttämässäni kreemissä sekoitussuhde oli 2 1/2 dl vettä ja 1 1/2 dl vaniljakreemijauhetta.

5. Lisää juureen

1 1/2 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl kardemummaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl kauraleseitä
1 dl spelttijauhoja
vehnäjauhoja kunnes taikina pehmeää ja kimmoisaa
150 g voita

6. Leivo samantien 21 pullaksi. Laita kohoamaan leivinpaperoidulle pellille.

7. Pullien kohotessa valmista muruseos: 
Mittaa kulhoon 

100 g voita
2 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja

Sekoita sähkövatkaimella kunnes muodostuu tasainen muruseos.

8. Paina kohonneisiin pulliin syvennys täytteelle esim. jauhotetulla juomalasilla.

9. Voitele reunat kananmunalla.

10. Levitä syvennykseen ensin vaniljakreemiä, sitten omenoita ja murusta/ painele pinnalle muruseosta.

11. Paista 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes kypsiä ja kauniin ruskeita.









tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kakku yllätyssynttäreille


Esikoisemme tyttöystävä kavereineen järjesti yllätyssynttärit ystävälleen. Tytöt tilasivat juhliin kakun päivänsankarin lempiväreissä. Pohja sisälsi suklaata ja välissä on vadelmamoussea. Sokerimassan alla oli suklaakuorrutetta. 


Ystävien järjestämä yllätys sai päivänsankarin vuodattamaan ilon ja liikutuksen kyyneleitä. Kyllä ystävät ovat ihana ja tärkeä voimavara, kaikenikäisille! <3








keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Helpot kasvisnyytit grilliin







Minä voisin elää näillä nyssyköillä vaikka koko kesän! Senkin vuoksi, että näiden valmistaminen on äärimmäisen helppoa. Kasvisten, vuohenjuuston, hunajan ja balsamicon yhdistelmä on lyömätön.


Kasvisnyytit:

munakoisoa
kesäkurpitsaa
paprikaa
tomaattia
vuohenjuustoa
ripaus suolaa, yrttejä ja pippuria (Santa Marian Pasta Rossa -mausteseos on huippu!)
loraus oliiviöljyä ja juoksevaa hunajaa

Pilko kasvikset rouheiksi paloiksi ja asettele keoksi reilun foliopalan päälle.
Ripottele pinnalle mausteita. Nosta folion reunoja hieman ylös ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä. Leikkaa vuohenjuustosta muutama kiekko ja asettele kasvisten päälle. Valuta kasvisten ja juuston päälle juoksevaa hunajaa. Sulje nyytit suppuun.

Kypsennä grillissä noin 15 minuuttia.

Nauti balsamico kastikkeen kanssa!




maanantai 1. kesäkuuta 2015

Kakkuja ylioppilaalle



Sain viime viikonloppuna tehdä täytekakut poikani tyttöystävän siskon ylioppilasjuhliin. Tällä kauniilla nuorella naisella oli inspiroiva toive kakkujen ulkonäön suhteen: kakkujen koristelun toivottiin olevan hopean ja valkoisen väreissä. Makutoiveina olivat vadelma ja suklaa.



Kakkuihin leivoin suklaiset pohjat, jotka kostutin kaakaolla. Täytteinä kakuissa oli vadelma- ja suklaamoussea. Kuorrutukset tein sokerkreemillä ja -massalla. Lyyra on pursotettu pikeerillä. Ylimmäisessä kakussa käytin ensi kertaa sokeripaperia. Paperin käyttö oli yllättävän helppoa ja sillä sai siistin ja tyylikkään nauhan kakkuun.