keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Valoa paketissa



Jonkin aikaa sitten näin facebook-päivityksen narusta tehdystä valopaketista. Ohje vaikutti simppeliltä ja lopputulos oli silmiä hivelevän kaunis. Paketin tekoa piti päästä myös itse kokeilemaan.


Paketin tekemiseen tarvittiin vain pahvilaatikko, muovikelmua, lankaa, liimaa, pensseli ja led-valosarja sekä pätkä kangasnauhaa. (Kannattaa valita mahdollisimman heppoinen laatikko, jotta se on helpompi repiä pois kovettuneen lankapaketin sisältä.) 

* Kelmuta pahvilaatikko
* Pyörittele lankaa pahvilaatikon ympärille
* Tee liimasta ja vedestä siveltävä seos (noin 1:1)
* Sivele lankalaatikko joka puolelta liimaseoksella
* Anna kuivua noin vuorokausi
* Leikkaa pohjaan reilu aukko
* Revi varovasti pois pahvi ja muovi
* Asettele sisään valosarja ja sido ympärille lahjanauha

Kuvassa olevassa paketissa on paristoilla toimiva valosarja, jonka johto on ohutta rautalankaa. Se asettui kivasti valopakettiin, täyttäen tilan tasaisesti.



maanantai 14. joulukuuta 2015

Piparkakkukylä


Hups, nyt taisi hieman lähteä mopo käsistä..

Yksi joulun hauskimmista puuhista on piparkakkutalojen teko. Miksi siis tyytyä vain yhteen mökkiin, kun voi tehdä koko kylän? :)


 Paristoilla toimiva led-valosarja, jossa oli rautalankamainen ketju, oli muuten todella kätevä kylän valaisuun. Sitä oli helppo kieputella halutulla tavalla läpi talojen ja pihojen.


 Joulumieli alkaa vallata mielen. 



maanantai 23. marraskuuta 2015

Itse tehty joulukalenteri


Marraskuu lähestyy loppuaan ja joulukuun alku lähestyy. Tänä vuonna ei tarvitse tuntea kalenterikateutta lapsille, jotka laskevat päiviä aattoon luukkuja availemalla. Askartelin pienistä pahvilaatikoista, numerotarroista ja paperinaruista meille vanhemmille kuusen mallisen joulukalenterin. Tarvikkeet hankin askarteluliikkeestä. Kuopus sujautti laatikoihin erilaisia suklaakonvehteja, jotta saisimme yllättyä herkuista joka aamu. Ystäväni tosin huomautti, että tällaisen kalenterin voisi kekseliäs (& äveriäs)  tonttu täyttää timanteilla! ;)




tiistai 17. marraskuuta 2015

Whoopie-porot


Ulkona vihmoo vettä, mutta itseäni jouluttaa jo kovasti. Pitkään oli mieleni tehnyt leipoa Whoopie-leivoksia ja lähestyvän joulun kunniaksi herkut muuntautuivat poroiksi. Pehmeät ja pulleat whoopiet on yllätävän helppo tehdä. Porojen sarvet on pursotettu suklaasta. (Varmuuden vuoksi kahteen kertaan, kun tumma suklaa ei pohjista erottunut tarpeeksi.) Nenä sekä silmät ovat ranskalaisia pastilleja. Pupillit pyöräytin silmiin elintarviketussilla. Jos ei elintarviketussia omista, voi pupilleihin käyttää tummaa suklaata. Karkkien kiinnittäminen hoituu myös suklaalla.


Whoopiet:
noin 16 isoa tai 25 pienempää leivosta 

100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 dl leivontakaakaota
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl piimää

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri pehmeäksi vaahdoksi.
2. Vatkaa joukkoon kananmuna.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi voiseokseen vuoron perään piimän kanssa.
4. Pursota taikina ympyröiksi/ kasoiksi leivinpaperille tyllalla, jossa on melko suuri ympyrän muotoinen reikä. Leivospohjien muoto tasoittuu uunissa, joten pursotusjäljestä ei tarvitse olla huolissaan.
5. Paista 175 asteessa noin kymmenen minuuttia.
6. Jäähdytä leivospohjat, mielellään ritilällä, ennen täyttämistä.

Täyte:

125 g voita
1 prk Marshmallow Fluff -tahnaa
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa notkistettuun huoneenlämpöiseen voihin sokerit ja vaahtokarkkitahna.
Laita täyte pursotinpussiin ja pursota jäähtyneille leivospohjan puolikkaille. Nosta toiset puolikkaat kansiksi.

Koristele poroiksi, pian ennen kuin ne katoavat parempiin suihin!






maanantai 2. marraskuuta 2015

Raidallinen marjajuustokakku


Taannoin silmiini osui pannacotta-resepti, jossa mansikkasoseen määrää eri kerroksissa vaihtelemalla oli loihdittu laseihin kerroksellinen kaunis jälkiruoka. Ajattelin, että tuota olisi syytä kokeilla myös kakussa ja ryhdyin kehittelemään kerroksellista marja-juustokakkua. Kuvan kakku on tehty mustikoista, postauksen lopusta löytyy viipalekuva mansikkaisesta kakusta. Kakku on ihanan marjainen ja raikas. Keksipohjainen juustokakku on helppo toteuttaa halutessa gluteenittomana. 

Pohja:

250 g digestive keksejä
(ripaus kardemummaa)
100 g sulatettua voita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Kiepauta laidoille reunakalvoa, jos kotoa sellaista löytyy.

Murskaa keksit hienoksi muruksi esim. perunanuijalla. Lisää joukkoon sula voi. Pyörittele lusikalla tasaiseksi.

Painele seos lusikalla vuoan pohjalle. Laita odottamaan jääkaappiin.

Juustomassa:

800 g maustamatonta tuorejuustoa
5 dl kuohu- tai vispikermaa
0,75 l marjoja 
sokeria
vaniljasokeria
14 liivatelehteä
1 sitruunan mehu
marjamehua

1. Laita liivatelehdet likoamaan kolmeen astiaan kylmään veteen (4, 5 ja 5 lehteä). 

2. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi kulhossa. Jaa se sen jälkeen kolmeen yhtä suureen osaan kolmeen kulhoon. 

3. Soseuta marjat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

4. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. 

5. Jaa kerma niin, että valkoiseen satsiin kermaa tulee noin puolet koko määrästä ja loppu kermasta 2/3 tulee keskimmäiseen kerrokseen ja loput ylimpään.

6. Jaa marjaseos kahden marjakerroksen välillä niin, että noin 1/3 tulee keskimmäisen kerroksen kulhoon ja 2/3 päällimmäisen kerroksen astiaan.

7. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla mieleiseksesi. Sokerin määrä vaihtelee suuresti käytettyjen marjojen mukaan. Maistele.

8. Purista sitruunan mehu mikronkestävään kuppiin ja lämmitä kuumaksi. Liota 4 liivatelehteä mehuun. Liivateseoksen hieman jäähdyttyä, sekoita se koko ajan vatkaten valkoiseen pohjaseokseen. Tarkista vielä maku. Kaada seos keksipohjan päälle ja laita kakkuvuoka takaisin jääkaappiin.

9. Lämmitä tilkka (noin 1/2 dl) marjamehua tai pakastemarjoista irronnutta mehua kuumaksi. Liota mehuun 5 liivatelehteä. Anna taas jäähtyä hetki ja sekoita koko ajan vatkaten keskimmäiseen seokseen. Levitä seos varovaisesti valkoisen kerroksen päälle vuokaan ja pistä kakku takaisin jääkaappiin odottamaan kolmatta kerrosta.

10. Lämmitä taas mehua, liota loput liivatteet ja seoksen jäähdyttyä hieman sekoita viimeiseen marjaseokseen. Levitä varovaisesti vuokaan, jotta kerrokset eivät sekoittuisi. 

11. Peitä kelmulla ja anna hyytyä useampi tunti tai seuraavaan päivään.

Ohjeen kakku on näyttävän korkea ja siitä riittää suuremmallekin väelle.




Mustikkainen kakku sopisi mainiosti vaikka ilahduttamaan isää tulevana isänpäivänä!



tiistai 27. lokakuuta 2015

Omenaruusuboston


Somessa, lehdissä ja verkossa on taajaan vilahdellut voitaikinaan ja piirakoihin leivottuja omenaruusuja. Minä halusin saada pullataikinan kukkimaan ja kehittelin Omenaruusubostonin. 

Omenoiden valmistelu:

5 keskikokoista punaista omenaa kuorineen
1 sitruuna
3 tl sokeria

1. Poista omenista kota omenaporalla.

2. Viipaloi noin 3 mm paksuisiksi omenarenkaiksi esim. mandoliinilla.

3. Laita viipaleet mikronkestävään kulhoon ja purita päälle sitruunamehua. Ripottele päälle myös sokeri. Kääntele varovaisesti.

4. Pehmitä omenoita mikrossa noin 6-7 minuuttia, kunnes viipaleet muuttuvat pehmeän taipuisiksi. Kääntele välillä. 



Pullataikina:

juuri:
150 g voita
5 dl maitoa
50 g hiivaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl sokeria

1. Sulata rasva pienessä kattilassa. Lisää maito ja anna lämmitä kunnes neste on kädenlämpöistä.

2. Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen maitoseos. Lisää jauhot ja sokeri sekoita tasaiseksi esim. puuhaarukalla.

3. Peitä liinalla ja anna tekeytyä noin 15 minuuttia, kunnes juuri kuplii.

4. Juuren kupliessa pingoita kahden irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele reunat huolellisesti.

Lisää taikinaan:
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
6 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 1/2 dl spelttijauhoja
vehnäjauhoja

5. Lisää loput aineet ja vehnäjauhoja, kunnes taikina tuntuu vaivatessa pehmeän kimmoisalta ja irtoaa kulhosta. 

6. Kumoa jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa kahteen osaan.

7. Kauli ensimmäinen puolikas suureksi ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

8. Sivele levylle pehmeää voita ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. 

9. Jaa levyn pidempi sivu 16 suikaleeseen taikinapyörällä.

10. Aloita ruusujen kääriminen reunimmaisesta suikaleesta. Aseta taikinanauhan päälle puoliksi leikattuja omenarenkaita niin, että omenan puolikaari jää taikinan ulkopuolelle. 

11. Kääri nauha omenoineen rullalle ja nosta rulla vuokaan. Jätä hieman koloja ja tilaa pullille nousta.

12. Toista sama toiselle taikinapuolikkaalle.

13. Anna pullien kohota noin 20 - 40 minuuttia ja voitele varovasti kananmunalla sieltä täältä. Ripottele pinnalle raesokeria.

14. Paista 175 asteessa noin 35 - 40 minuuttia. 

Huom! Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, tarkista että vuoat mahtuvat yhtäaikaa uuniin. Muuten kannattaa tehdä vain puolikas annos ja yksi bostonkakku. 



Jos kaikki kiepit eivät mahdu suuriin vuokiin, voi ylijääneistä tehdä mini-bostonin. Tai paistaa ne yksittäin pulliksi, ennen kakkujen uuniin menoa. Pikkupullien paistoaika on 220 astetta, noin 10 minuuttia.


keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Pehmeä kasvissosekeitto ruis-makkarahöysteellä


Nyhjää tyhjästä -päivän pehmeä kasvissosekeitto makkaralla höystettynä osoittautui menestykseksi. Nirso kuopuksemme toivoi, että keittoa tehtäisiin jatkossa joka viikko! Keitossa käytin uutta tuttavuutta keltajuurikasta, jonka heleä väri ja makea maku ovat valloittavia.

Kasvissosekeitto:

7 keltajuurikasta
4 suurta porkkanaa
1 pieni bataatti
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
timjamia
garam masala -mausteseosta
kermaa

Päälle:

1/2 lenkkimakkaraa
kourallinen ruissipsejä
seesaminsiemeniä

1. Pese ja kuori juurikkaat. Paloittele kattilaan. Laita kattilaan vettä sen verran, että saat lisättyä myöhemmin mukaan loput juurekset. Laita liedelle kuumenemaan.

2. Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Lisää kattilaan.

3. Pese, kuori ja paloittele myös bataatti. Laita kattilaan yhdessä lihaliemikuution kanssa. 

4. Silppua sipulit ja paahda niitä kevyesti paistinpannussa. Lisää keiton sekaan.

5. Paloittele makkara ja murusta hieman ruissipsejä pienemmäksi. Laita paistinpannuun paahtumaan.

6. Soseuta keitto sauvasekoittimella juuresten kypsyttyä. Mausta ja pehmennä makua kermalla.

7. Käytä seesaminsiemenet halutessasi pannulla makkaroiden ja ruissipsien kanssa.