Somessa, lehdissä ja verkossa on taajaan vilahdellut voitaikinaan ja piirakoihin leivottuja omenaruusuja. Minä halusin saada pullataikinan kukkimaan ja kehittelin Omenaruusubostonin.
Omenoiden valmistelu:
5 keskikokoista punaista omenaa kuorineen
1 sitruuna
3 tl sokeria
1. Poista omenista kota omenaporalla.
2. Viipaloi noin 3 mm paksuisiksi omenarenkaiksi esim. mandoliinilla.
3. Laita viipaleet mikronkestävään kulhoon ja purita päälle sitruunamehua. Ripottele päälle myös sokeri. Kääntele varovaisesti.
4. Pehmitä omenoita mikrossa noin 6-7 minuuttia, kunnes viipaleet muuttuvat pehmeän taipuisiksi. Kääntele välillä.
Pullataikina:
juuri:
150 g voita
5 dl maitoa
50 g hiivaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl sokeria
1. Sulata rasva pienessä kattilassa. Lisää maito ja anna lämmitä kunnes neste on kädenlämpöistä.
2. Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen maitoseos. Lisää jauhot ja sokeri sekoita tasaiseksi esim. puuhaarukalla.
3. Peitä liinalla ja anna tekeytyä noin 15 minuuttia, kunnes juuri kuplii.
4. Juuren kupliessa pingoita kahden irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele reunat huolellisesti.
Lisää taikinaan:
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
6 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 1/2 dl spelttijauhoja
vehnäjauhoja
5. Lisää loput aineet ja vehnäjauhoja, kunnes taikina tuntuu vaivatessa pehmeän kimmoisalta ja irtoaa kulhosta.
6. Kumoa jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa kahteen osaan.
7. Kauli ensimmäinen puolikas suureksi ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
8. Sivele levylle pehmeää voita ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria.
9. Jaa levyn pidempi sivu 16 suikaleeseen taikinapyörällä.
10. Aloita ruusujen kääriminen reunimmaisesta suikaleesta. Aseta taikinanauhan päälle puoliksi leikattuja omenarenkaita niin, että omenan puolikaari jää taikinan ulkopuolelle.
11. Kääri nauha omenoineen rullalle ja nosta rulla vuokaan. Jätä hieman koloja ja tilaa pullille nousta.
12. Toista sama toiselle taikinapuolikkaalle.
13. Anna pullien kohota noin 20 - 40 minuuttia ja voitele varovasti kananmunalla sieltä täältä. Ripottele pinnalle raesokeria.
14. Paista 175 asteessa noin 35 - 40 minuuttia.
Huom! Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, tarkista että vuoat mahtuvat yhtäaikaa uuniin. Muuten kannattaa tehdä vain puolikas annos ja yksi bostonkakku.
Jos kaikki kiepit eivät mahdu suuriin vuokiin, voi ylijääneistä tehdä mini-bostonin. Tai paistaa ne yksittäin pulliksi, ennen kakkujen uuniin menoa. Pikkupullien paistoaika on 220 astetta, noin 10 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti