keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Pehmeän täyteläiset riisipyöröt

Riisipyöröt ovat herkullisia pikkusuolaisia kahvipöytään tai välipalaksi. Tämä suolainen leivonnainen on kotoisin Pohjois-Karjalasta ja on monin verroin helpompi valmistaa kuin sukulaisensa karjalanpiirakka.


Täyte:

8 dl vettä
3 dl puuroriisiä
2 dl kermaa
100 g voita
1 1/2 tl suolaa
2 kananmunaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää riisi. Hauduta kypsäksi eli noin 20 minuuttia. Lisää voi ja suola, anna jäätyä hetki. Sekoita hellästi joukkoon ensin kerma ja sitten kananmunat.

Taikinajuuri:

4 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl sokeria
4 dl vehnäjauhoja

Murusta hiiva kulhoon. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada hiivan päälle. Sekoittele kunnes hiiva liukenee. Sekoita joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Peitä liinalla ja anna tekeytyä lämpimässä paikassa 10 minuuttia/ kunnes juuri kuplii.

1 1/2 tl suolaa
2 dl spelttijauhoja
noin 4 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita

Kun juuri kuplii, lisää taikinaan loput aineet annetussa järjestyksessä. Ole tarkkana vehnäjauhojen kanssa: taikinan tulee olla napakka, muttei kova. Vaivaa taikina käsin tai koneella taikinakoukuilla yhtenäseksi taikinaksi, jossa on mukava sitko.

Kumoa taikina alustalle ja jaa 32 osaan. Pyörittele palaset ensin palloiksi ja kauli ne sitten kämmenen kokoisiksi ympyröiksi. Asettele kaulitut pohjat kohoamaan leivinpapereille liinan alle. Levitä täytettä runsaalla kädellä kohonneille pohjille. Jätä reunoilta noin sentti paljaaksi täytteestä.

Paista noin 230 asteessa noin 15 minuuttia. 




 Riisipyöröjen kanssa sopi mainiosti mustikkaglögi, jonka ohjeen löysin täältä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti